TRODNEVNICA U KUZMINCU

adDana 23. rujna započeli smo duhovnu obnovu u našoj župi Kuzminec uoči blagdana naših zaštitnika sv. Kuzme i Damjana. Duhovnu obnovu predvodila je s. Ljiljana, Uršulinka iz Varaždina. U 17:15 sati započeli smo molitvom krunice, a poslije je uslijedio kratki uvod u temu koja je bila određena za taj dan. Misa je započela u 18:00 sati, a nakon mise s. Ljiljana nastavila je sa predavanjem. Govorila je o tjelesnom i duhovnom zdravlju čovjeka. Bog uvijek želi duhovno zdravlje, a to znači ozdravljeni odnosi prema Bogu, ozdravljajući odnosi prema sebi, prema bližnjemu. Naravno, ne smijemo zapostavljati niti tjelesno zdravlje, ali ipak duhovno je važnije od onog tjelesnog. Nakon predavanja vlč. Igor podijelio je sakrament Bolesničkog pomazanja svima koji su bili potrebiti. Svima koji se osjećaju tjelesno i duhovno slabi.

unnamedadadd

24. rujna započeli smo drugi dan duhovne obnove. U 17:15 sati molila se krunica, a nakon krunice s. Ljiljana je imala kratki uvod prije mise. Svaki dan prije i poslije mise bila je mogućnost pomirenja sa Dragim Bogom u sakramentu sv. Ispovijedi. Nakon mise s. Ljiljana govorila je o tome da Raj zaista postoji. Raj postoji – to je vjerovanje ljudi, a posebno krščana, no nitko ne zna točno kakvo je to mjesto. Poznato je da su neki ljudi doživjeli iskustvo života nakon smrti, ali osim sjajne svjetlosti, nisu nam znali otkriti puno o tome mjesto u koje se nadamo doći nakon ovog života. Poslije predavanja imali smo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Proveli smo neko vrijeme pjevajući, moleći i osluškivajući živog Isusa u posvećenoj hostiji. Molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom je najintimniji susret nas i našeg Spasitelja Isusa Krista.

24

Dana 25. rujna imali smo zadnji dan duhovne obnove. Nakon uvoda i mise trebali smo imati procesiju sa svijećama oko crkve i malo kroz selo, ali zbog vremenskih uvjeta i kiše, nažalost to nije bilo moguće. Ostali smo u crkvi i s. Ljiljana je pričala o našoj nebeskoj majci Blaženoj Djevici Mariji. Bez Marije, ne možemo razumjeti Isusa. Krist i Marija su neodvojivi. Molili smo krunicu i iza svake desetice otpjevali smo neku pjesmu i izmolili molitvu za mlade, svećenike, mir u svijetu… Krunica se najbolje moli kada prestanemo raditi i prepustimo se vremenu koje provodimo s našom Majkom Marijom. Najbolje mjesto za molitvu krunice je unutar obitelji. Bogu i Blaženomj Djevici Mariji sva su naša nastojanja da molimo dragocjena. Kada ustrajemo u moljenju krunice, postajemo poput male djece, Marijine djece, djece Našeg Nebeskog Oca.                                                                    Lucija Votuc

89