Sakralni objekti župe Kuzminec

Kutnjak

Kutnjak 1Barokna kapela u središtu sela Kutnjak sagrađena je između 1760. i 1963. godine, za vrijeme župnika Josipa Čurića u Kuzmincu i vlastelina Erdedya u Kutnjaku. Posvećena je sv. Jeleni kojoj mještani i njihovi gosti svetom misom i proštenjem odaju čast 22.svibnja, točnije u najbližu nedjelju na koju se prenosi slavlje ove svetice. Su zaštitnici čiji se kipovi također nalaze na glavnom oltaru su sv. Benedikt i sv. Valentin kojeg mještani  štuju svečanom nedjeljnom misom i kao kroz povijest njihovi preci tako i danas pod njegov zagovor stavljaju naročito bolesne, osobito bolesnu djecu.

Kapela je današnji izgled poprimila adaptacijom u 19.stoljeću, dok je pak 2004. godine stavljena pod preventivu zaštituKutnjak 2, da bi 2008. bila evidentirana kao nepokretno kulturno dobro. Zalaganjem sumještana sela Kutnjak i pripadajućeg Antolovec, kao i određenih pojedinaca te uz financijsku pomoć općine Legrad u posljednjih petnaestak godina kapeli je obnovljen vanjski izgled, uređen okoliš, obnovljena unutrašnjost, kao i elektrificirana zvona.

Antolovec

Antolovec 1Početkom 20. stoljeća u selu Antolovec je slogom sumještana zagrađena malena kapelica posvećena Presvetom Trojstvu. Kroz mnoge godine je ova kapela i slavljenje blagdana Presvetog Trojstva misom,ali i okupljanjem mnogi mještana kao i onih iz Kutnjaka te iseljenih potomaka bila središnji događaj u godini života ovog sela.Antolovec 2