OBAVIJEST

PISMO ŽUPNIKA VJERNICIMA ŽUPE KUZMINEC I IMBRIOVEC povodom vanredne situacije pandemije korona virus (SARS-CoV-2) koji izazivakoronovirusnu bolest COVID-19

Predragi moji vjernici!
 
            U ovim teškim vremenima obraćam Vam se, kao Vaš pastir, jer osjećam potrebu da podijelim s Vama i Vašim obiteljima svoje misli, te Vam prenesem kratke odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije kojima su donesene mjere u suočavanju pandemije koronavirusa. Kako je jedna od mjera ukidanje svih javnih bogoslužja i slavljenja sakramenata, smatram važnim da Vam pojasnim na što se ovo odnosi.
 
            1. Sve mise koje se slave nedjeljom i blagdanom, slaviti će svećenik po Općoj odredbi rimskog misala po “Redu mise bez naroda”. Također sve mise “vezane” i namijenjene za određenu nakanu, slaviti će svećenik za tu nakanu, ALI BEZ SUDJELOVANJA VJERNIKA!. Dakle mise se ne prestaju služiti, već ću ih ja kao vaš pastir i župnik služiti u župnoj crkvi u Kuzmincu, ali bez sudjelovanja Vas – vjernika. Vjerujte da i meni kao Vašem svećeniku, ovo teško pada, jer ćete biti uskraćeni ne samo Svete mise, već i presvete euharistije i Živoga Krista.
            2. Zvonjava zvona prilagodit će se trenutku, kada ću sam služiti misu “pro populo” ili koju drugu. Kuzminčani, ali i Vi u drugim selima, kada čujete zvona Vaše crkve, znajte da Vaš župnik služi misu u Kuzmincu, ali bez Vas, te Vas u tom trenutku molim da se malo saberete, barem prekrižite ili izmolite koju molitvu Gospodinu Našemu Isusu Kristu, Djevici Mariji, i našim zaštitnicima, da budu uz nas, kako u pomoći, tako i u zagovoru.
            3. Srijedom ću služit misu u čast zaštitnika naših župa, svetog Emerika i svetih Kuzme i Damjana, da nam njihov zagovor i molitve pred Prijestoljem Trojedinoga Boga pomognu u ovom vremenu.
            4. Pozivam Vas, da i Vi u svojim kućama, prionete zajedno u molitvi krunice kao obitelj. Uzmite u ruke Bibliju, pročitajte koji sveti tekst, te promišljajući o Božjoj Riječi rastete u vjeri. Neka Vam dan ne prođe bez molitve!
            5. Prva sveta pričest, kao i krizme odgađaju se do daljnjega, isto vrijedi i za sakrament pomirenja tj. svete ispovijedi. Korizmene ispovijedi neće biti. Ispovijedati ću samo u smrtnoj pogibelji izbjegavajući socijalni kontakt kako je određeno.
            6. Sprovodne obrede, obavljat ću samo u krugu obitelji, bez izravnog kontakta i davanja saučešća kako bi se u potpunosti smanjila mogućnost širenja bolesti. Sprovodne mise neće biti i odgađaju se do daljnjih odredaba.
            Na kraju, ovo nije prvi puta u povijesti da se donose takve odredbe. No one su nužne u ovoj situaciji, a potaknute upravo iz ljubavi prema bližnjima, poglavito onima koji su najugroženiji. U srcu nam neka budu najpotrebitiji među nama, stari, bolesni i sami, (pomognite im, otiđite u dućan umjesto njih, pitajte ih dali su dobro i dali im je što potrebno), ali i svi koji se brinu za njih, tu mislim na svo medicinsko osoblje, medicinske sestre, doktore, i sve uključene u borbu sa koronavirusom. Isto tako molim same, stare i bolesne ako im susjedi nisu na pomoć ili vas je sram pitati da nazovete mene i riješit ćemo sve što mogu riješiti: 099/6627-184
            Ja, kao Vaš pastir i svećenik, ostajem s Vama i u ovim teškim trenucima, isto kao što su i prijašnji župnici ostajali dijeliti sudbinu svog naroda u kriznim vremenima: rata, gladi, kuge, bolesti i neimaštine.
            Molim Vas, da me se sjetite u svojim  molitvama, a ja ću se spominjati svih Vas, na svakoj svetoj misi.
 
                                                                                                                             Vaš župnik
                                                                                                                        vlč. Igor Radašić
 

SVETI EMERIK, MOLI ZA NAS!
SVETI KUZMA I DAMJANE, MOLITE ZA NAS!