Biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljene kapele u župi Kuzminec

U nedjelju 13. svibnja 2018. varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je obnovljene kapele u župi Kuzminec, u kojoj su na poticaj mjesnog župnika Igora Radašića i župnog vijeća u potpunosti obnovljene kapele u Kutnjaku i Gorici.

 

Kutnjak
Kapela u Kutnjaku posvećena je Svetoj Jeleni Križarici i spominje se u kanonskim vizitacijama početkom 17. stoljeća. Prvotno je bila građena od drveta, dok je današnja kapela sagrađena 1763. godine u baroknom stilu i djelo je talijanskog graditelja Valentina Alpaga. Prepoznatljiva je po vitkom tornju na pročelju crkve. Kako je dio krova iznad sakristije bio u izrazito lošem stanju, a i ostali dijelovi crkve su kroz desetljeća korištenja vidno bili oronuli, pristupilo se temeljitoj obnovi.
Biskupa su u velikom broju dočekali mještani sela Kutnjak ispred svoje kapelice. U 11 sati započela je svečana sveta misa koju je predslavio biskup varaždinski Josip Mrzljak, a suslavili su velečasni Nikola Tomašević, biskupov tajnik i župnik kuzminečki velečasni Igor Radašić. U ime župne zajednice biskupa je pozdravila vjeroučiteljica Barbara Sakač Novak zahvalivši mu za dolazak i svaku pomoć koju biskupija pruža ovoj maloj zajednici.

Biskup je u svojoj propovjedi govorio o nedjelji kao najstarijem kršćanskom blagdanu, koji je nastao na izvanrednom događaju u ljudskoj povijesti – uskrsnuću Gospodina našega Isusa Krista, te je od tada nama kršćanima svaka nedjelja blagdan Isusovog uskrsnuća. Osvrnuo se i na Sveti križ koji je pronašla sveta Jelena Križarica, zaštitnica ovog sela, a koji je najsvetiji simbol i temelj naše vjere u živoga Krista.

Euharistijsko slavlje svečanim pjevanjem uzveličao je zbor mladih “Ihthis” iz župe Svetog Franje Asiškog iz Velikog Bukovca.

Na kraju mise župnik Igor Radašić zahvalio je svima koji su sudjelovali u slavlju, a posebno je zahvalio svima koji su pomogli obnovu i uređenje kapele u Kutnjaku. Osobito je zahvalio načelniku Općine Legrad, Općini Rasinja, županu i županiji Koprivničko-križevačkoj, te Varaždinskoj biskupiji, tvrtkama izvođačima radova te pojedincima koji su pomogli novčano, u materijalu i radovima na obnovi koja je stajala 161 000 kuna.

Također su se ove godine u selu Kutnjaku, povodom blagdana svetog Florijana, okupila vatrogasna društava s područja župe Kuzminec (DVD Kutnjak-Antolovec, DVD Kuzminec, DVD Koledinec, DVD Gorica-Grbaševec), koja su svečanim postrojavanjem dočekali biskupa ispred crkve. Biskup Josip Mrzljak tom prigodom blagoslovio je vatrogasne barjake i vatrogasce, kao i njihov rad.

Događaju su nazočili i Koprivničko-križevački župan Darko Koren, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, zamjenica načelnika Općine Legrad Kristina Turk te ostali općinski vijećnici. Svi uzvanici i gosti pristupili su zajedničkom stolu u Društvenom domu sela Kutnjak, gdje je u organizaciji župe i vatrogasaca poslužen ručak za sve sudionike događaja.

Gorica
Selo Gorica, nekadašnja župa u kojoj se spominje crkva Svetog Ivana, stradalo je u osmanlijskim osvajanjima u 16. stoljeću, te se od tada nikada nije obnovila niti župa, niti porušena crkva. Crkvenim ustrojem od tada pripada župi Kuzminec. Tek 2000. godine mještani podižu kapelicu Svetog Jakova starijeg apostola, na kojoj su u protekle dvije godine napravljeni mnogi radovi. Mještani sela Gorica, prigodom dolaska biskupa, obnovili su i kameno raspelo u središtu sela, kao i ogradu oko njega. 52.000,00 kuna sve skupa.

Osobit pozdrav, dirljivim govorom, uputio je Nikola Votuc, zapovjednik vatrogasnog društva Gorica-Grbaševac, koji je zahvalio preuzvišenom ocu biskupu na njegovom pohodu, te je pohvalio domaćeg župnika Igora Radašića na svom njegovom zalaganju i naporima da ovo mjesto opet zaživi.

Predvodeći svečano misno slavlje biskup Mrzljak je u svojoj homilji naglasio kako svi mi unatoč našim razlikama u spolu, zvanju i porijeklu imamo zajedništvo po krštenju. Te smo, kao vjernici, pozvani trajno promišljati o njegovu značenju, i upravo živeći, po tom krštenju, naš kršćanski život treba hrabro prihvatiti križ, odnosno poteškoće i životne prepreke, ali uvijek s ljubavlju i žrtvovanjem za Boga i bližnjega.

Liturgijsko slavlje pjesmom je pratio muški zbor “Svetog Franje Asiškog” iz župe Veliki Bukovec.

Na kraju, biskup Mrzljak posebno je zahvalio župniku Igoru Radašiću te istaknuo kako i ovom obnovom nitko nije osiromašio, a svi su zajedno bogatiji i oplemenjeni djelom koje govori o snazi njihove vjere u Krista.

Slavlju su nazočili načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman i predsjednik rasinjskog Općinskog vijeća Zvonimir Fajfarić, koji su se zajedno sa gostima pridružili večeri koju su pripremili mještani sela Gorica i kuzminečki župnik koji je na kraju pohvalio i zahvalio se gosp. Draženu Galeniću koji je uz župnika omogućio da sve prođe u lijepom tonu i zabilježio svojim fotoaparatom, te dao osvrt na nedjeljno slavlje.

U obje obnovljene kapele postavljene su i mramorne spomen ploče kojima je ovjekovječen pohod varaždinskog biskupa ovim mjestima, koja su unatoč izumiranju pokazala kako žarko čuvaju vjeru svojih predaka.